Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

TIJDSKREDIET - LOOPBAANONDERBREKING

Het 1/5 ouderschapsverlof eenmalig op andere dag nemen?

Stel, een werknemer neemt een 1/5 ouderschapsverlof of landingsbaan op. Er werd afgesproken dat hij op maandag zijn vrije dag zou nemen. Nu zou hij toch graag eenmalig zijn vrije dag op een woensdag nemen. Riskeert u dan problemen met de RVA?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP

Hoe uw voordeel alle aard (VAA) auto beperken?

U heeft dit voorjaar gebruikgemaakt van de saloncondities om een nieuwe auto aan te schaffen. Kunt u dan ook van die speciale acties gebruikmaken om uw VAA auto, die uw vennootschap u gratis ter beschikking stelt, te verminderen?

Meest gelezen adviezen

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

BTW - AFTREKBAARHEID

Gemengde btw-plichtige: welke extra info in 2024 aangeven?

Binnenkort moeten een aantal gemengde btw-plichtigen bepaalde informatie verstrekken aan de Btw. Wie moet dat nu precies doen? Welke informatie moet er verstrekt worden? En wat zijn de deadlines?

OPLEIDING - VARIA

Verplicht om opleidingen te registreren?

U wordt als werkgever verplicht om opleidingen te registreren in de zgn. Federal Learning Account (hierna: ‘FLA’). Het gaat om een vervelende extra administratieve last. Hoe gaat u daar het best mee om?

BTW - BTW OP AUTO’S

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto!

Verkoopt u de auto van uw vennootschap en is zij btw-plichtig, dan moet ze niet alleen btw aanrekenen, maar heeft ze in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

Meest recente adviezen

EXTRALEGAAL PENSIOEN

Uw interne pensioenvoorziening in een IPT storten?

Heeft u in uw vennootschap nog een interne pensioenvoorziening staan, dan kunt u die ‘externaliseren’. Waarom zou u dat doen? En hoe zit het dan met de 80%‑regel voor aanvullende pensioenen?

BTW

Te veel btw aangerekend, hoe zet u dat recht?

U heeft meer btw gerekend op een levering of dienst van uw vennootschap dan wettelijk verschuldigd was. U kunt dat teveel terugkrijgen, maar hoe doet u dat? Bestaat daarvoor een aparte procedure of kan dat via de gewone btw-aangiften?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - GELD UIT VENNOOTSCHAP HALEN

Liquidatiereserves tegen 5% rv uitkeren na vijf jaar: zijn dat boekjaren of kalenderjaren?

VENNOOTSCHAPSBELASTING

Fiscale voordelen voor kleine vennootschappen

Een voorwaarde om recht te hebben op bepaalde voordelen in de vennootschapsbelasting, de roerende voorheffing en de personenbelasting is dat uw vennootschap klein moet zijn. Welke voordelen zijn dat, wanneer is uw vennootschap klein of micro en wat heeft een wet van 27 maart 2024 daaraan veranderd?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE

Welke garantie op een herstelling voor uw particuliere klant?

Bent u verplicht om twee jaar garantie te geven op een herstelling die u doet? Wat zijn de spelregels als de klant enkel wisselstukken bij u koopt en zelf overgaat tot de herstelling? En hoe zit het met een herstelling onder garantie?

Geactualiseerd op: 10.05.2024

Meer van Indicator