Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

BTW - 6%-TARIEF

6% btw op afbraak en wederopbouw uitgebreid tot verhuur

De mogelijkheden om een gebouw af te breken en weder op te bouwen tegen een verlaagd btw-tarief van 6% werden in 2024 ingeperkt. Nu kondigt de minister aan dat het regime toch opnieuw uitgebreid zou worden. Even kijken wat er hierdoor in de toekomst zou kunnen wijzigen...

BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING

Zijn forfaitaire kostenvergoedingen 100% fiscaal aftrekbaar?

Is de forfaitaire onkostenvergoeding die u zichzelf uitbetaalt of die u toekent aan een werknemer, 100% aftrekbaar voor uw vennootschap of moet uw accountant die beperken volgens de soort kosten waarop ze betrekking heeft (restaurant 69%, onthaal 50%, enz.)?

Meest gelezen adviezen

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

OPLEIDING - VARIA

Verplicht om opleidingen te registreren?

U wordt als werkgever verplicht om opleidingen te registreren in de zgn. Federal Learning Account (hierna: ‘FLA’). Het gaat om een vervelende extra administratieve last. Hoe gaat u daar het best mee om?

BTW - BTW OP AUTO’S

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto!

Verkoopt u de auto van uw vennootschap en is zij btw-plichtig, dan moet ze niet alleen btw aanrekenen, maar heeft ze in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

JAARLIJKSE VAKANTIE - VARIA

Worden niet alle verlofdagen omgeboekt naar ziektedagen?

Een werknemer wordt ziek tijdens zijn vakantie. Sinds 2024 worden in dat geval vakantiedagen waarop de werknemer ziek is (mits aan een aantal formaliteiten voldaan is) omgezet in ziektedagen. Tot de verbazing van zowel de werknemer als de werkgever werden niet alle vakantiedagen door het sociaal secretariaat omgeboekt naar ziektedagen. Waarom niet?

Meest recente adviezen

NIEUWS - NIEUWSSITES

Is nieuws volgen in een RSS-nieuwslezer nu nog interessant?

U wilt op de hoogte blijven zonder dat u bedolven wordt onder socialemediaberichten of e-mailnieuwsbrieven. Is de RSS-technologie dan nog een goede oplossing? En hoe gebruikt u die alweer?

WET PATIËNTENRECHTEN

Zorgplanning, wilsverklaring en nieuwe Wet Patiëntenrechten

In de vernieuwde Wet Patiëntenrechten (WPR) wordt extra belang gehecht aan de voorafgaande wilsverklaring enerzijds en zgn. vroegtijdige zorgplanning anderzijds. Wat is het verschil tussen beide en hoe kunt u ermee te maken krijgen?

SCHENKING - ECHTGENOTEN

Herroepbare schenking om fiscaal te optimaliseren?

Schenkingen tussen echtgenoten zijn herroepbaar, wat fiscaal interessant is om aan successieplanning te doen. Hoe zit dat juist in elkaar en kan er dan sprake zijn van fiscaal misbruik?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN

Het Terug Naar Werk-fonds na ontslag wegens medische overmacht: wat en voor wie?

Sinds 1 april 2024 kan een patiënt-werknemer die door zijn werkgever ontslagen werd wegens medische overmacht, een beroep doen op het zgn. Terug Naar Werk-fonds van het RIZIV. Wat doet dat TNW-fonds en hoe werkt het?

Geactualiseerd op: 14.05.2024

Meer van Indicator