Omdat er bij het ondernemen 1.001 zaken komen kijken, biedt deze databank u meer dan 60.000 businessadviezen in 14 domeinen.

Aanbevolen adviezen

AFTREKBARE KOSTEN

Factuur van boekhouder: 120% aftrekbaar?

TIJDSKREDIET - LOOPBAANONDERBREKING

Het 1/5 ouderschapsverlof eenmalig op andere dag nemen?

Stel, een werknemer neemt een 1/5 ouderschapsverlof of landingsbaan op. Er werd afgesproken dat hij op maandag zijn vrije dag zou nemen. Nu zou hij toch graag eenmalig zijn vrije dag op een woensdag nemen. Riskeert u dan problemen met de RVA?

Meest gelezen adviezen

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN

Een fiets op kosten van uw vennootschap: hoe zit dat fiscaal?

Het is lente en het kriebelt om weer te gaan fietsen. Uw fiets is echter aan vervanging toe. Is het fiscaal voordelig om zo’n fiets aan te schaffen via uw vennootschap? En hoe zit dat als u uw werknemer een fiets ter beschikking stelt?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING

Wat bewijzen voor aftrek van restaurant- en autokosten?

Restaurant- en autokosten die uw vennootschap ten laste neemt en die voor haar (beperkt) aftrekbaar zijn, krijgen bij een belastingcontrole meestal bijzondere aandacht. Wat moet u dan kunnen bewijzen voor de aftrek en hoe zit dat voor forfaitaire dag- en kilometervergoedingen?

BTW - AFTREKBAARHEID

Gemengde btw-plichtige: welke extra info in 2024 aangeven?

Binnenkort moeten een aantal gemengde btw-plichtigen bepaalde informatie verstrekken aan de Btw. Wie moet dat nu precies doen? Welke informatie moet er verstrekt worden? En wat zijn de deadlines?

OPLEIDING - VARIA

Verplicht om opleidingen te registreren?

U wordt als werkgever verplicht om opleidingen te registreren in de zgn. Federal Learning Account (hierna: ‘FLA’). Het gaat om een vervelende extra administratieve last. Hoe gaat u daar het best mee om?

BTW - BTW OP AUTO’S

Btw-aandachtspunten bij verkoop auto!

Verkoopt u de auto van uw vennootschap en is zij btw-plichtig, dan moet ze niet alleen btw aanrekenen, maar heeft ze in bepaalde gevallen ook nog recht op een bijkomende aftrek van btw. Hoe zit dat precies?

Meest recente adviezen

BELASTINGEN - AANGIFTE

Wanneer is uw aangifte personenbelasting voor inkomsten-jaar 2023 volgens de fiscus ‘complex’?

In de persconferentie van 24.04.2024 over de aangifte personenbelasing aanslagjaar 2024 (inkomstenjaar 2023) had de administrateur-generaal van de fiscaliteit het o.a. over de uitbreiding van de ‘complexe’ aangifte. Wie valt er dit jaar ook onder de ‘complexe’ aangifte?

BELEGGEN - GOUD

Hoe beleggen in goud?

De goudprijs bereikt nieuwe recordhoogten (meer dan $ 2.300 per ounce of ongeveer € 70.000 per kilogram). Op welke manier kunt u beleggen in goud en wat zijn de fiscale implicaties?

AUTOKOSTEN

Elektrische auto laden op kosten van uw vennootschap, hoe zit dat fiscaal?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap. U laadt die auto aan publieke laadstations, aan een laadstation van uw bedrijf en/of bij u thuis. Hoe zit het dan met het VAA auto? Wordt u belast op een extra VAA voor de gratis elektriciteit en kan uw vennootschap de kosten van de elektriciteit en/of laadstations volledig in aftrek nemen?

SCHENKING - ECHTGENOTEN

Herroepbare schenking om fiscaal te optimaliseren?

Schenkingen tussen echtgenoten zijn herroepbaar, wat fiscaal interessant is om aan successieplanning te doen. Hoe zit dat juist in elkaar en kan er dan sprake zijn van fiscaal misbruik?

BUSINESS ANGELS

Business angels worden fiscaal gezegend door de Rulingdienst

Uit enkele recent gepubliceerde voorafgaande beslissingen blijkt dat de Rulingdienst een fiscaal voordelige behandeling onderschrijft m.b.t. de meerwaardevrijstelling op aandelen gerealiseerd door een zgn. business angel naar aanleiding van diens exit. De rulings vormen geen vrijgeleide voor investeerders om onbelast meerwaarde te realiseren, maar zijn een welgekomen verduidelijking voor business angels die start-ups en scale-ups willen ondersteunen in hun groei.

Geactualiseerd op: 13.05.2024

Meer van Indicator